• Ecotools checkmark usp Op werkdagen binnen 24 uur verzonden
  • Ecotools checkmark usp Gratis verzending naar België vanaf € 150,- excl. BTW
  • Ecotools checkmark usp Sinds 2005 de goedkoopste in gereedschap & accessoires

Kozijnen schilderen: Tips & Tricks

Kozijnen blog

Het schilderen van kozijnen kan een tijdrovende klus zijn, maar het is wel belangrijk om dit regelmatig te doen. Je maakt niet alleen je huis weer mooi, het verlengt ook de levensduur van je houten kozijnen. Een goed geschilderd kozijn is namelijk veel beter bestand tegen vocht en de mogelijke houtrot die daarop volgt. Met deze tips en tricks wordt het schilderen van kozijnen een stuk makkelijker!

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Voordat je begint met schilderen, moet je ervoor zorgen dat de kozijnen schoon en droog zijn. Afhankelijk van de staat van de verflaag moet je deze misschien helemaal ontdoen van oude verf. Als er vellen of blazen in de verflaag zitten, of wanneer deze op plaatsen lijkt te brokkelen, kun je het beste de hele verflaag verwijderen. Doe dit met een verfkrabber en afbijtmiddel of bijvoorbeeld met behulp van een elektrische verfbrander. Let uiteraard op dat je tijdens het krabben geen krassen in het hout trekt, en repareer eventuele beschadigingen in het hout met houtvuller.

Kom je tijdens het afkrabben van de verf toch houtrot tegen? Geen paniek, je kunt dit gewoon repareren. Beitel voorzichtig alle aangetaste stukken hout uit het kozijn. Hierna impregneer je het oppervlak wat je hebt uitgebeiteld met een houtrotstopper, waarna je een geschikt vulmiddel gebruikt. Met de speciale Repox houtreparatie hoef je het hout niet te impregneren. Strijk het vulmiddel zo strak mogelijk af met een schoon plamuurmes. Als dit allemaal gedaan is kan je het kozijn gaan schuren.

Schuren van kozijnen

Een belangrijk onderdeel van het voorbereiden van de kozijnen is het schuren ervan. Hiermee verwijder je oneffenheden en zorg je voor een ondergrond waarop de nieuwe verf beter hecht. Zo ziet je schilderklus er dus al snel beter uit. Je kan grote vlakken makkelijk schuren met een schuurmachine, maar voor gedetailleerde profielen is het wellicht makkelijker om met de hand te schuren. Afhankelijk van hoe glad het hout al is, gebruik je een fijne schuurkorrel of bouw je hiernaar op vanaf een grovere korrel. Vergeet niet om na het schuren het stof weg te halen met een zachte borstel of stofzuiger voordat je begint met schilderen. Door goed te schuren krijgen jouw kozijnen een mooie uitstraling en gaat de nieuwe verflaag langer mee!

Grondverf

Verf zal nooit netjes hechten op het kozijn zonder een solide laag grondverf. Heb je een bestaande en intacte verflaag opgeschuurd? Dan hoef je niet per se op nieuw grondverf te gebruiken. Als je de oude verflaag hebt verwijderd, moet je ook weer een nieuwe basis van grondverf leggen. Dit zorgt voor een betere hechting van de verf op het hout en beschermt tegen vocht en houtrot. Breng de grondverf zo glad mogelijk aan met een kwast en een schuimroller. Zorg uiteraard ook dat glas of de muren om het kozijn heen netjes zijn afgeplakt met afplaktape.

Verf

Kies voor een hoogwaardige verf die geschikt is voor buiten. Let bij het kiezen van de verf goed op dat je de basis goed combineert met je grondverf. Verf op acrylbasis, of gewoon waterbasis genoemd, is beter voor het milieu en makkelijk te verwerken zonder gebruik van oplosmiddelen. Verf op alkydbasis, ook wel terpentinebasis, zorgt voor een hardere verflaag en is beter bestand tegen alle weersomstandigheden.

Breng de verf aan in dunne lagen en laat elke laag goed drogen voordat je de volgende laag aanbrengt. Tussen elke laag verf door is het belangrijk dat je de vorige laag even licht opschuurt. Heb je iets teveel verf op je roller of kwast genomen? Let dan goed op dat je geen zakkers krijgt! Deze druppels zakkende verf moet je zo snel mogelijk gladstrijken met een roller om blazen in je eindproduct te voorkomen.

Kwasten en rollers

Gebruik voor kleine oppervlakken of profielen een kwast en voor grote oppervlakken een roller. Kies altijd voor kwasten en rollers van goede kwaliteit, omdat deze beter werken en langer meegaan. Wanneer je hoekjes of randen moet schilderen, kun je het beste met een kwast die plek uitvullen. Hierna strijk je met een roller de verf netjes uit om zakkers te voorkomen.

Onderhoud

Zorg ervoor dat je regelmatig controleert of er beschadigingen of afbladderende verf op de kozijnen zitten. Repareer deze zo snel mogelijk om verdere schade te voorkomen. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Raadpleeg de wikkel op je blik verf om te zien hoeveel jaar de verflaag mee zou moeten gaan.

Met deze tips wordt het schilderen van kozijnen een stuk makkelijker! Zorg ervoor dat je voldoende tijd neemt om alles goed voor te bereiden, want dit zal uiteindelijk tijd besparen bij het daadwerkelijk schilderen. En vergeet niet: goed onderhoud zorgt ervoor dat jouw huis er altijd mooi uit blijft zien!

De juiste producten niet gevonden? Neem dan een kijkje op www.ecotools.nl voor het ruime assortiment aan verfproducten, kwasten en rollers.

Bij Ecotools vind je altijd de juiste producten voor jouw klus! En mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met onze deskundige klantenservice. Wij helpen je graag verder!