• Ecotools checkmark usp Op werkdagen binnen 24 uur verzonden
  • Ecotools checkmark usp Gratis verzending naar België vanaf € 150,- excl. BTW
  • Ecotools checkmark usp Sinds 2005 de goedkoopste in gereedschap & accessoires

Zaagbladen voor Elke Klus

Zaagbladen voor elke klus

Welk Zaagblad voor Welke Klus: Een Complete Gids

Het juiste gereedschap voor elke klus is essentieel, zeker als het gaat om zaagbladen. Van laminaat tot hardhout, van composiet tot aluminium, elk materiaal vereist een ander zaagblad voor het beste resultaat. Maar bij EcoTools begrijpen we dat het selecteren van het juiste zaagblad een uitdaging kan zijn. Daarom hebben we deze complete gids samengesteld om jou te helpen bij het kiezen van het juiste zaagblad voor jouw klus.

Inleiding tot zaagbladen

Zaagbladen zijn veel meer dan alleen platte metalen cirkels met tanden. Ze zijn precies ontworpen en vervaardigd om bepaalde materialen effectief te snijden. Het kiezen van het verkeerde zaagblad kan niet alleen leiden tot een slordige zaagsnede, maar ook tot onveilige werkomstandigheden.

Basiskennis van zaagbladen

Een zaagblad is een essentieel onderdeel van elk soort zaagmachine, zoals een cirkelzaag, zaagtafel of afkortzaag. In deze blog gaan we speciaal op zaagbladen deze machines in, er zijn natuurlijk nog veel meer machines zoals decouperzagen, reciprozagen en een grote diversiteit aan multitools.

Zaagbladen worden onder andere gekenmerkt door hun diameter, het aantal tanden, de manier van vertanding en de breedte van de zaagsnede. Bij het kiezen van een zaagblad houdt je rekening met het materiaal dat je gaat zagen, het type zaagmachine dat je gebruikt, en het beoogde resultaat van de specifieke taak die je uitvoert.

Bij EcoTools verkopen we zaagbladen in een aantal verschillende kwaliteitslijnen. Onze PROF zaagbladen zijn geschikt voor fanatieke doe-het-zelvers of professionals die het niet elke dag gebruiken. Deze zaagbladen zijn gestanst en hebben hardmetalen zaagtanden die lang scherp blijven. De Industrial lijn bestaat uit lasergelaste zaagbladen, deze zijn stiller in gebruik doordat het geluid in het blad gedempt wordt. De tanden zijn van een iets hogere kwaliteit hardmetaal waardoor ze nog langer vlijmscherp blijven. Ben je doe-het-zelver en zoek je voor een paar kleine klussen een zaagblad? Dan kan je met onze Eco-line extra voordelig aan de slag.

Soorten zaagbladen en hun toepassingen

Er zijn verschillende soorten zaagbladen beschikbaar, ieder ontworpen voor specifieke materialen en taken. Hier volgt een overzicht van de meest voorkomende zaagbladen en hun toepassingen.

  • Zacht- en hardhout: Voor het zagen van planken of balken zacht- of hardhout is een zaagblad met wisseltanden ideaal. Bij EcoTools raden we onze PROF zaagbladen aan voor deze klus. Ben je dagelijks met de zaagmachine bezig? Dan is onze Industrial lijn waarschijnlijk een duurzamere keuze.
  • Laminaat: Laminaat zagen vereist een zaagblad met minstens 48 tanden om een schone snede te maken zonder dat het materiaal versplintert. Gebruik je een accuzaagmachine, dan kan je het beste een dunner zaagblad
  • Trespa en aluminium: Voor het zagen van trespa heb je een zaagblad nodig met zogenaamde vlak-daktanden. Deze tanden snijden door zeer hard materiaal en laten geen rafelige rand achter. Bekijk onze Trespa Zaagbladen voor geschikte opties. Deze zaagbladen zijn ook nog eens geschikt voor het zagen in platen of profielen van aluminium, en ook MDF en kunststof kan je er zeer fijn mee zagen.

Voor de juiste keuze zaagbladen moet je op de volgende punten letten:

  1. Voor welke soort machine heb je het nodig, bijvoorbeeld een afkortzaag of cirkelzaag?
  2. Waar ga je het voor gebruiken? Voor bijvoorbeeld schulpen of grof en snel werk of afkorten kan je beter een zaagblad met minder tanden gebruiken, maar voor een precieze klus kan je beter een zaagblad met veel tanden gebruiken. Gebruik je een afkortzaagmachine? Kies dan altijd voor een zaagblad met een negatieve tandhoek. Zo voorkom je dat het materiaal omhoog geslagen wordt door het zaagblad.
  3. Wat ga je zagen? Er zit bijvoorbeeld een verschil tussen balken, plaatmateriaal, aluminium, trespa etc. Een harder materiaal kan je beter met meer tanden zagen, dan wordt de warmte van het zagen beter verdeeld.
  4. Welke diameter van het zaagblad heb je nodig? Elke machine heeft een vereiste diameter waar je niet van af mag wijken om schade aan de machine te voorkomen. Als je machine een spouwmes heeft moet je ook goed op de breedte van de zaagsnede letten, als deze niet precies klopt zal je machine vastlopen.
  5. Let goed op welk asgat je nodig hebt. Een te groot asgat is meestal op te vangen met een pasring, die wij tevens in ons assortiment hebben. Een te klein asgat betekent dat het blad niet op je machine past.

Zaagbladenwijzer

Benieuwd welk zaagblad op jouw machine past? Wij hebben van groot aantal merken machines in kaart gebracht welke maat zaagblad daarop past. Bekijk hier de zaagbladenwijzer als PDF-bestand.

Staat de machine er niet bij? Neem gerust contact met ons op dan helpen we graag verder!

Conclusie

Het kiezen van het juiste zaagblad voor jouw klus is essentieel voor de veiligheid en effectiviteit. Of je nu hardhout, laminaat, trespa of aluminium zaagt, EcoTools heeft het juiste zaagblad voor jou. Vakwerk begint met het juiste gereedschap.

Verdere vragen

Heb je nog vragen over het kiezen van het juiste zaagblad? Aarzel niet om contact op te nemen met ons team van experts bij EcoTools.

Bekijk ons gehele assortiment zaagbladen!